Risotto agli asparagi verdi/Risotto with green asparagus

Risotto agli asparagi verdi

Ingredienti:

  • Riso carnaroli;
  • Punte di asparagi verdi;
  • Cipolla rossa di Tropea;
  • Brodo vegetale
  • Sale, pepe, olio e.v.d ‘oliva e aceto balsamico;
  • Burro o parmigiano per mantecatura.

Preparare il soffritto di cipolla rossa e saltare le punte degli asparagi verdi tagliate a pezzettini o rondelle fino a cuocerle. Salare e pepare. A parte preparare un pentolino con il brodo vegetale necessario alla cottura del riso. Aggiungere il riso negli asparagi, scottarlo inizialmente senza brodo e poi iniziare la cottura come un risotto normale, aggiungendo di volta in volta il brodo quando necessario. A cottura ultimata, spegnere il fuoco e mantecare con burro o parmigiano reggiano. Impiattare e guarnire con cipolla rossa scottata in aceto balsamico.

Risotto with green asparagus

Ingredients:

  • Rice for risotti (Carnaroli or Arborio variety)
  • Green asparagus
  • Red onion from Tropea
  • Vegetable stock
  • Salt, pepper, e.v. olive oil and balsamic vinegar
  • Butter or Parmesan cheese for creaming

Prepare the browned red onion in olive oil and cook on it the green asparagus after cut to pieces. Salt and pepper. Prepare the vegetable stock. Add rice to asparagus. First scald the rice without stock till browned then go on with traditional cooking method for “risotto”, adding the stock a little at a time. When rice is cooked, turn off the gas cooker and cream with butter or parmesan cheese. Garnish (if you want) with red onion browned in balsamic vinegar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s