Variazione asparagi uova rapa rossa / Variation on asparagus eggs beetroot

Ingredienti:

  • 3 uova fresche grandi
  • 250 gr di asparagi verdi
  • 1 rapa rossa
  • Parmigiano reggiano grattugiato
  • Olio e.v.o, aceto bianco
  • Aglio
  • Una noce di burro
  • Sale,pepe

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Uovo in camicia su punte d’asparagi saltate

Mettere a bollire 1,5 l d’acqua con due cucchiai d’aceto bianco a fuoco basso. Quando l’acqua inizia a formare delle piccole bolle abbassare il fuoco al minimo, mescolare in modo da formare un vortice all’interno della pentola e tuffare con delicatezza l’uovo aperto al centro di esso. Continuare a mescolare mantenendo attivo il vortice per 3 minuti, dopodiché scolare l’uovo con una schiumarola. A parte lessare per 4 minuti le punte d’asparago, scolarle e tuffarle in acqua e ghiaccio. Riscolarle e saltarle in padella su un fondo di poco olio, una noce di burro e uno spicchio d’aglio. Impiattare e guarnire con scaglie di rapa rossa bollita. Salare e pepare.

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Uova sodo ripieno di crema d’asparagi e parmigiano

Con i gambi degli asparagi sbollentati e passati in padella formare al mixer una crema densa aggiungendo parmigiano reggiano, sale e pepe. Tagliare l’uovo sodo a metà, togliere il tuorlo e sostituirlo con la crema di asparagi. Impiattare ponendo i rossi su un fondo di crema e guarnire con scaglie di rapa rossa bollita. Salare e pepare.

Ingredients:

  • 3 eggs
  • 250 gr green asparagus
  • 1 beetroot
  • Parmesan cheese
  • Extra virgin olive oil, vi negar
  • Garlic
  • A knob of butter
  • Salt, pepper

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Poached eggs with pan-fried green asparagus

Cut off the bottoms of the asparagus spears. Boil them for 4 minutes then drain and dump them in cold water to stop the coking. Cook them in a pan with a clove of garlic, oil and a knob of butter. Add water if necessary. Prepare the poaching liquid for the egg by bringing water, plus two spoons of vinegar, to a boil in a large, straight-walled pan over medium-high heat. To poach the egg, make sure the water is almost boiling, then slowly pour the egg into the water. Let the egg cook for about 3 minutes; then turn off the heat and remove the pan from the burner. Drain the egg and put on a plate on a bed of asparagus, salt and pepper and garnish with flakes of boiled beetroot.

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Boiled eggs with asparagus and parmesan cheese cream

With pan-fried asparagus stalks make a cream, mixing together parmesan cheese, oil, salt and pepper. Cut the boiled egg in halves, remove the yolks and fill with the asparagus cream. Put on a plate and garnish with flakes of boiled beetroot. Salt and pepper.

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